MujMac.cz:Redakce - Inzerce - Webmaster
Copyright © 1998-2006 Grafika Publishing s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
|
strih mpeg2
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: juramac (---.91.broadband3.iol.cz)
Datum: 01. 11. 2005 14:28
Znate nekdo nejaky jednoduchy strihovy program, podobny iMovie, na strih mpeg2 ? Uvazuji o kamere, ktera nahrava video v mpeg2 ale iMovie to zatim neumi..... Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: rado - uživatel již zaslal 18 příspěvků (84.47.5.---)
Datum: 01. 11. 2005 19:06
nekupuj si kameru so záznamom v mpeg2.... Re: strih mpeg2
Datum: 02. 11. 2005 10:05
Dobra rada nad zlato. Jen si myslim, ze vyvoj digitalniho videa jde smerem k mpeg 2 a nebo mpeg4 a obavam se, aby v tomto neujel applu vlak.....Tech kamer s mpeg2 je stale vice a vice a verim prognozam, ze DV , i kdyz je dnes jiste kvalitnejsi, do 2-3 let bude minulosti. Bohuzel na strih mpeg2 v peckach jsou pecky opet daleko pred apple a i kdyz je iMovie uzasny program, uz neni zdaleka nejlepsi. Mluvim o amaterskych aplikacich...... Takze doufam, ze nove iMovie uz bude mpeg2 podporovat, podobne, jako to soucasne podporuje strih mpeg4. Nekupovat neco jen diky tomu, ze to apple momentalne nepodporuje je hodne kratkozrake reseni, a to ani ne tak pro mne, jako spotrebitele, ale zejmena pro apple Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: J.P. (---.visual.cz)
Datum: 02. 11. 2005 10:46
juramac> bohužel si pleteš pojmy editace a distribuce videa. Což je u spotřebitelů běžné.
MPEG-2 kompresi používá nově akorát HDV a jsou s tím při střihu problémy na každé platformě, Dalo by so o tom popsat stoh papíru, Tvá naděje je mylná, MPEG-2 je dávno překonaný kodek ve všech směrech. Akorát že bude ještě chvíli na trhu ze setrvačnosti. žádná aplikace dnes nepodporuje střih MPEG4 tak, jak je odborníky vnímáno "střih videa" Tj. zachování barevného prostoru, užití časového kódu, synchronizace videa, akcelerace hardwarem, škálovatelnost, bezeztrátový střih... , když už nějaký sw umí pracovat s MPEG-4, tak to je import/export. Ale uvnitř aplikace už tento kodek nic neznamená. Re: strih mpeg2
Datum: 02. 11. 2005 12:14
tak mi tedy vysvetli, proc vyrobci, treba Panasonic ,Sony .JVC a mnozi dalsi uvadeji na trh nove kamery , ktere nahravaji v mpeg2 , az uz na karty a nebo na interni HD ? Ze by byli hosi z Japonska natolik hloupi, ze by draze vyvyjeli a davali do prodeje neco, co nema budoucnost ?,,,,Asi by meli prijet do Cech a meli by si nechat poradit........ ![]() Re: strih mpeg2
Datum: 02. 11. 2005 13:00
pokud jsou tyto kamery určeny pro spotřební trh, není co vysvětlovat. Ohledně tématu spotřebního trhu jsem se tu už někde rozepsal.
No a jakmile je u profi kamer kodek MPEG-2, tak je zabalen do nějakého author-ware aby se dal stříhat, je to něco jiného. V principu ale nikdo z výrobců nepřináší nic nového, snad krom XDCAM HD a HDCAM SR. Na téma kodeků vychází v PiXELu seriál, sám jsem si v něm dobře početl. Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: JirSoft - uživatel již zaslal 338 příspěvků (217.89.72.---)
Datum: 02. 11. 2005 13:29
Mne teda spise prijde, ze svet kamer a zpracovani videa vubec jde smerem k nekomprimovanym (nebo bezztratove komprimovanym) formatum, cekalo se jen na to, az to budou disky & spol. stihat... A je preavda, ze strihat lze vse, akorat neco nativne a neco pres (treba interni a pro tebe neviditelny) import/export. Ale to uz psal J.P. Re: strih mpeg2
Datum: 02. 11. 2005 14:38
Panovem ja nemluvim o profi ale o amaterske spotrebni elektronice. Zkratka mi jde o to, aby pro macintosh existoval podobne jednoduchy soft na strih mpeg 2, podobne jednoduchy a spotrebitelsky prijemny, jako je iMovie a jako jsou softy pro PC. Proc pro PC to neni problem ale pro apple ano ? Neni to jeden z duvodu, proc se mnozi uzivatele applu takrikajic boji a nebo na nej kaslou ? Co je mi platne, ze je uzasny na grafiku ,kdyz neumi strihat video, jak se jeste donedavna tak pysne nadymal ? Bezneho smrtelnika nezajimaji nejake kodeky ,ve kterych se uz neorientuji casto ani profici, ale moznosti !!! Kdyz apple vysel s iMovie, tak to byla bomba, ale dnes je v oblasti AMATERSKEHO videa hodne na chvostu. A trh tvori predevsim amateri a ne par zapalenych profiku....... ![]() Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: kacer-x (---.eurotel.cz)
Datum: 02. 11. 2005 14:53
Pokud se drzis nenarocne urovne amaterske spotrebky, pak k te kamere dostanes jednoduchy strihovy editor, postacujici prave temto narokum. Otazka je, jestli bude na mac - skoro bych nedoufal. A ze na PC neni strih mpeg2 problem preci neni pravda. Resit se to da exportem do jineho formatu, ovsem kvalita zustane v lepsim pripade skoro stejna, spise se jeste mirne zhorsi prave tim "freewareovym" transferem ze ztratoveho komprimacniho formatu. Ze by dnes byl na dohled soumrak DV formatu? To bys musel mit hodne ostrizi oko, myslim, ze nam jeste nejakych par let vydrzi... ![]() Re: strih mpeg2
Datum: 02. 11. 2005 15:04
Jiste, i ja doufam, ze DV jeste nejaky cas vydrzi ale shrnme si fakta : Digitalni vysilani TV je dnes v mpeg-2 a brzy bude v mpeg4 . Videa na VHS jdou do kytek, a DVD recordery nahravaji v mpeg-2 . Stale vice se tlaci dopredu Divix a stale vice vyrobccu kamer dela kamery na mpeg2 .......jeste vidis v tomto kontextu budoucnost DV tak ruzovou ? ja asi tak, jako pred lety, kdyz nastupopvala CDcka a majitele kazetovych pasku tvrosine verili, ze se nic nedeje. A kde jsou dnes kazety ?.......... Re: strih mpeg2
Datum: 02. 11. 2005 17:50
Prognozy v technickem vyvoji jsou znacne nevdecna vec, nicmene je treba rozlisovat zaznam a editaci - zde NIKDO, (a uz vubec ne TV) neporizuje zaznam v MPEGu - a pak konecny produkt. Teprve finalni sestrihany porad se dnes uklada v komprimovanem formatu, nicmene s relativne velkym datovym tokem. A cim dal vic se tak - jak spravne pises - archivuji i TV porady.
Kamery na karty jsou sympaticke (i kdyz drahe) hracky, ale myslim, ze pokud chces kvalitu (s naslednou editaci), cesta tudy prozatim moc nevede. Jina vec je, ze budoucnost nepochybne patri tomuto zpusobu zaznamu a kazety zmizi jednoho krasneho dne v propadlisti dejin, v tom s tebou souhlasim... Ale ve vyhledu radove mesicu to asi jeste nebude... Re: strih mpeg2
Datum: 02. 11. 2005 18:18
juramac> achjo... máš v tom hokej, ikdyž to asi myslíš "dobře". Jen prostě nemáš dostatek info abys dělal adekvátní závěr který by se promítl do tvého "simply" přání typu "já amatér si chci koupit nějakou vymazlenou kameru a nevim jakou abych za rok nezjistil, že jsem udělal hovadinu". Představ si, že to samé řeší velké produkce s řádově vyššími investicemi, a stejně jim nikdo nezaručí, že se vývoj nepohne jinak. Trend je, že cca každých 5 let se totálně změní média a je nutno přezbrojit.
Jednoduše to prostě vysvětlit nejde. Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: Pavel rrr (---.76.broadband3.iol.cz)
Datum: 04. 11. 2005 03:50
no, docela jste ho ukamenovali (že "tomu nerozumí"), přitom ale otázka byla docela jednoduchá - na PC není problém ostrým střihem upravovat mpeg bez rekomprese (dokonce na frame - rekompresuje se pouze místo střihu), např. MPEG video wizard od Womble Multimedia, Canopus Let's Edit (dovoluje export na frame ostrým střihem upravených stejných mpeg bez rekomprese), Canopus Edius dovoluje upravovat mpeg (ale ten je myslím přepočítává) - to jsou čistě STŘIHOVÉ sw.
Jak je to na MACu teď už nevím, protože mac je hezká hračka, která vyhovuje poměrně úzké skupině uživatelů. Vyzkoušel jsem Macka (rok) a přešel na PC, kde bez problémů video upravuji na bežné lowend mašině (např. k tématu - FCP je fajn, ale spotřebitelé opravdu kupují mpeg kamery a tam je trend jasný, tyto spotřebitelské kamery se časem "zbaví mechaniky" a začnou video nahrávat na kartu). Takže pokud je MAC určen pouze "profi" uživatelům, pak je vaše odpověď OK, ale jinak... (no flame )Re: strih mpeg2
Datum: 04. 11. 2005 16:20
to Pavel rrr : Presni jsi vystihl podstatu tohoto problemu. Vim dobre, ze DV je v soucasnosti nejlepsi format pro strih ,ale vyvoj AMATERSKEHO videa jde smerem k mpeg2 a nahravani na karty a nebo HD v kamerach.Je jen otazkou kratkeho casu, nez se mpeg2 kvalitou formatu DV prinejmensim vyrovna.... Ja osobne se videem amatersky zabyvam dlouha leta ,pracuji i na FCP a DVDsP , udelal jsem desitky DVDcek a na macintosh nedam dopustit, Ale doba, kdy bylo treba iMovie amaterskou spickou , je davno pryc. Jestli apple proste neudela stejne "friendly" soft na strih mpeg2 bez potreby rekoprese,jako byl jeste nedavno bezkonkurencni iMovie, tak mu velmi brzy ujede vlak, protoze na PCkach je to jiz dnes standart. Zakladni otazka tedy zni - Proc to na PCkach jde a na macovi ne ? Takto applu v oblasti videa zustanou jen profici a "profici" tvrdosijne zastavajici format DV . Ale trh vytvareji prave amateri a ne par zapalenych jedincu se slozitymi aplikacemi.I dnes existuji zapaleni jedinci s vynilovymi deskami a klasickymi paskami na kotoucacich nebo v lepsim pripade na kazetacich......ale jsou bezvyznamni.....Proste apple tradicne usnul na vavrinech uspechu "i" aplikaci , zatimco svet PC se jiz dnes smeje a je daleko vepredu. A to bohuzel nejenom v oblasti videa ale i voip , video chatu apod. Tam jsou uzivatele podobne omezeni jen apple aplikacemi,pripadne pres nejruznejsi okliky s nekolika malo aplikacemi kompatabilni jsou . Ale celkova kompatabilita se svetem PC je zalostna.Mluvim naprikald o iChatu......Ale to je jine tema.......Uzivatele chteji natacet,strihat nove formaty bez problemu a jednoduse podobne, jako to delali doposud v iMovie,chteji komunikovat pres videochat s ostatnimi, kteri maji treba PCky s MSN a nebo video ICQ apod. Pokud tohle apple neumi, muze jich hodne jen a pouze ztratit, Zkratka ,bylo by na case, aby se apple probudil a zacal zase neco delat. iPody a iTunes , na ktere se v posledni dobe zameril nejvice ,ho nespasi a G5 a profi aplikace take ne....... Re: strih mpeg2
Datum: 04. 11. 2005 16:49
Ja jsem mozna trochu mimo, ale jak lze presne strihat MPEG2 bez rekomprese? Vzdyt to uz z principu MPEG kodeku neni mozny (alespon podle mych znalosti). Pokud se vam povede strihnot na I-frame, mate uz docela stesti, ale jinak se stejne musite k nejblizsimu I-frame vracet a rekomprimovat x-predchozich frame. Proto je MPEG pouzivany jako distribucni a ne autoringovy kodek. No a pokud chci v nejakem strihovem programu strihat, pridavat titulky, delat filtry atd. tak musim delat neustale rekomprimace nejen tech frame, ktere menim, ale bohuzel diky MPEG2 jeste dalsich frame pred i za upravovanym obsahem. A to jednak zdrzuje, jednak vicenasobna komprimace snizuje kvalitu (nebo budou pouzity nejake temp render files, ale pokud budou opet v MPEG2, bude to prece jen dost pomalee, pokud budou v necem jinem, musi se pak vysledek stejne cely prerenderovat). Takze mi porad prijde nejjednodussi a kvalitativne nejlepsi metoda stahnout MPEG2 (MPEG4) z kamery, cely prekomprimovat do nejakeho bezztratoveho kodeku (pripadne nejaeho zalozenem na podobnem typu komprese, ale bez delta zavislosti), to sestrihat, pridat titulky a efekty a pak opet prevest do MPEG2 (MPEG4). Budu mit vyhodu pouze jedne komprese a dekomprese neprijemneho MPEG(xy) formatu, vetsi rychlost pri zpracovani a v neposledni rade vyhodu n-pruchodove komprimace, takze vyssi kvality...
Ale to je jen muj nazor, po shlednuti novych Everio-G kamer od JVC by se mi nejvic libila moznost volby treba DV/MPEG2 kodeku pro ukladani na vestaveny disk. Tech 30GB uz by byly 2,2 hodiny zazbnamu v DV a moci to pak stahnout treba 4x rychleji... Ale pokud tam je jen MPEG2, tak se mi to moc nelibi. Re: strih mpeg2
Datum: 04. 11. 2005 16:50
Uzivatelu macu je mene, tak je u nich mensi byznys se softem, ale tak katastrofalni, jak pises mi to neprijde. A strih urcite bude, neboj. Prvni pouzitelna kamera na karty bylo myslim letos Everio od Victora, pak nejaky Korejec a ted na podzim Panasonic - vse v cene 30-40 tisic. To ma do masoveho rozsireni jeste cas. A ze by svet PC byl ve vsem tak daleko pred macem... Re: strih mpeg2
Datum: 04. 11. 2005 16:53
Malem jsem zapomnel, k tomu Everiu je prilozen soft na MPEG2 i pro Macy (Capty...) Re: strih mpeg2
Datum: 04. 11. 2005 17:01
No prosim. A mame po problemu. Re: strih mpeg2
Datum: 04. 11. 2005 17:22
No, zase az tolik ne. CaptyDVD Authoring Software je urceny jen a pouze pro tvorbu DVDcek, ne ale pro strih.......... ![]() Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: Pavel rrr (---.76.broadband3.iol.cz)
Datum: 04. 11. 2005 23:31
střih mpeg "na frame" (bez rekomprese) je možný "ostrým střihem" (žádné prolínačky) s tím, že se rekompresují pouze místa střihu. NApř. CAnopus Let's Edit to přesně takhle dělá.
Druhá metoda (HDV) je převod do interního formátu, kde už jsou jenom "I" snímky - takhle to dělá Canopus Edius při střihu HDV. Jakmile použiješ prolínačku, filtry apod (nebo smícháš na časové ose mpegy s různými parametry), tak se vše přepočítává. Ale např. MicroMV má dat. tok mpeg2 12Mbps - což se stejně musí shodit níž, pokud chceš DVD. Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: AndroidCZ (---.chello.upc.cz)
Datum: 05. 11. 2005 09:41
to juramac: BOZE! ja nechci byt sprosty, nechci urazet nebo tak neco. Ale to snad neni mozny!!! Ty to proste nechapes? Mpeg-2 se NIKDY z principu NEMUZE vyrovnat treba DV kodeku, co se tyka vhodnosti pro strih videa. Z PRINCIPU! Odmitam ti tady vysvetlovat proc tomu tak je, to se rozebiralo na jinych threadech. Takze videokameru s mpeg2 NEKUPUJ, i kdyby ji meli VSICHNI kolem tebe. Obdivuju J.P., jak trpelive ti tady odporuje a ty porad remcas. Cely ten tvuj problem mi pripada komicky, ty si proste mermomoci chces koupit takovou kameru, ktera je ze sve podstaty naprosto nevhodna pro strih natoceneho materialu. Vypada to ze jsi dostal pocit, ze tady na mpeg2 plivou lidi jen proto ze ho apple pro strih nepodporuje. Ver, ze tomu tak neni. Je to jako kdybys kupoval pribor, a mel v planu ho uzivat ke konzumaci polevek, a mermomoci bys chtel koupit cinske hulky, a vsem tady tvrdil, ze za par let hulky ty stare lzice dozenou! Tak jo, HODNE stesti , a za par let nam tady muzes napsat o te rozsirenosti mpeg2 ve strihu Vsem se omlouvam za trochu emocionalni reakci, ale trosickuuuu mne to vytocilo..Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: Lukas Kalista (---.47.91.202.adsl.nextra.cz)
Datum: 05. 11. 2005 23:47
Nahravani do MPEG-2 je silenost. S tim zacali, aby nejprve mohli nahravat na vypalovaci DVDcka, v soucasne dobe potom treba na male HDD. V kazdem pripade bych si kameru s MPEG-2 nekupoval. Problemy jsou vsude. Pred casem jsem se bavil s lidma od Pinaclu, kteri take na to nadavali (a to presto, ze neco na to delaji). Byli donuceni takovy soft delali, ale meli s tim porad problemy. Kdyz uz bych uvazoval o necem jinem, nez o DV, tak bych si pockal, az bude rozsirene MPEG-4 a nikoliv 2!!! Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: J.P. (---.connection.cz)
Datum: 06. 11. 2005 14:06
... nezbývá než všem remcalům doporučit: utíkejte si koupit MPEG-2 videokameru, je fakt skvělá! Velmi rád Vám budu dělat placený servis nebo support k střihu videa
Re: strih mpeg2
Datum: 07. 11. 2005 08:49
Netusil jsem, jake emoce ma mala otazka zpusobi Takze - 1.) Mam kameru DV a nemam v umyslu ji zatim menit. Ano,uvazoval jsem o Everiu, ktera toci primo na HD ale diky formatu mpeg2 jsem sem dal onu otazku, protoze strih mpeg2 je myslim tema, ktere zajima nejenom mne....K te "nemoznosti z principu".....dobre si vzpominam, jak prvni CDcka pred cca 20-ti lety byli vyrabeny v laboratornim prostredi a take se rikalo, ze neni mozne je vyrabet jinak, ze to je nesmirne narocne a citlive medium ........V dnesni dobe myslim neni nic az tolik nemozne. Jiste , formaty DV a mpeg jsou odlisne, ale v podstate jde stale v obou pripadech "jen" o jednicky a nuly a s temi jdou delat zazraky Problem je myslim v mnozstvi tech formatu a kodeku. Napriklad format HD , ktery jde bez problemu strihat v iMovie je defakto mpeg2 , stejne tak iMovie dnes podporuje mpeg. Myslim, ze problememem je to, ze vyrobci kamer delaji kazdy sve vlastni mpegy , jiny ma JVC , jiny Sony, jiny Panasonic....... kazdy s rozdilnym datovym tokem, strukturou zaznamu apod. A diky tomu je v tom takovy gulasek.......Jinak se omlouvam tem, ktere jsem "vytocil" ale proste jsem se jen zamyslel nad skutecnosti, ze v oblasti amaterskeho videa , ktere jeste nedavno bylo domenou apple , jsou dnes pecky podstatne dal. At se nam to libi a nebo ne. Napriklad v teto konkretni oblasti je to zretelne dost vyrazne..... Jiste, diky problemum, o kterych tady diskutujeme neni vhodne dnes kameru na mpeg2 kupovat, to je vice,nez zrejme, ale kam tedy jde podle vas vyvoj ? Podle meho nazoru , pokud mi jej dovolite v kazdem pripade k mpegu , at uz 2,4 a nebo nejake x numero....A nebo k nejakemu novemu universalnimu formatu, o kterem nemame zatim nikdo z nas poneti.Ale to jsem uz moc daleko V kazdem pripade jeste nejaky ten rok urcite zustanu u DV , komplikovat zivot si urcite nechci Preji vsem hezky den.Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: Bufobufo - uživatel již zaslal 411 příspěvků (---.bluetone.cz)
Datum: 07. 11. 2005 09:27
Hm, tak si chci koupit k vánocům kameru. Myslím, že jste mi v tom mém rozhodování moc nepomohli.
Tak co mám koupit ? máte někdo tip ? Re: strih mpeg2
Datum: 07. 11. 2005 10:59
2Pavel_rrr:
Pokud se v tom vysledenem MPEG2 videu vyskytuje po strihu vetsina I-frejmu, tak je sice datovy tok velky, ale kvalita muze byt mala... A to je cely ten problem. MPEG2 muze samozrejme obsahovat JEN I-frame, pak se da strihat naprosto bez problemu. Akorat jste tim potlacili zakladni princip MPEG kompresi (at 2 nebo 4), tzn. pouziti jednak intraframove komprese (jako u DV, kazdy snimek je komprimovan nezavisle na ostatnich, I-frame) a jednak interframove (delta) komprese (nasledujici snimek potrebuje prechozi - P-frame - nebo dokonce i nasledujici frame - B-frame - k dekomprimovani). Takze mam-li MPEG jen s I-frame, da se strihat, akorat je bud velky nebo nekvalitni (I-frame jsou mnohem vesti nez P- a B-frame). Nebo mam MPEG optimalne komprimovany (coz podle mne jednim pruchodem stejne nejde, protoze kamere chybi jeden podstatny detail: nevi co budete tocit pristi vterinu) a pak se da strihat blbe... 2juramac: Pixela Capty MPEG Edit Ex (soft prilozeny u Everia) Tento software poskytuje přesné editování podle snímků s originálním MPEG-2 videem. Můžete rozdělit nebo spojit MPEG-2 soubory. Taktéž konvertuje soubory standardně používané s Macintosh pro vypálení DVD a další editování. S produktem PIXELA Capty DVD, lze přenášet MPEG-2 soubory či originální Everio MOD soubory. Lze jej použít pro jednoduchou tvorbu DVD bez konverze. Práci s fotografiemi umožňuje software iPhoto, který je dodávaný s Macintosh. Tak nevim, podle mne se s tim strihat da... Re: strih mpeg2
Datum: 07. 11. 2005 11:48
Mimochodem, objevil se novy MPEGstreamclip, umi dost zajimavych veci prave ohledne MPEG2...
http://www.alfanet.it/squared5/mpegstreamclip.html Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: jindraa (---.91.broadband3.iol.cz - stejné jako: juramac)
Datum: 07. 11. 2005 12:10
jsem total amater - tohle umi co ? Myslim ten program mpeg stream clip . Takze postup je takovy, ze z kamery natahnes mpeg2 obsah do poce a pak ho pres tenhle program vyexportujes do DV a ten pak sestrihas standartni cestou v iMovie ? A pak to zase budes cpat zpet na mpeg2 ? No, nevim,nerozumim videu zase az tak, abych se zapojoval do zdejsi odborne diskuse, ale neni to takove drbani pravou nohou za levym uchem ? ![]() Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: juramac (---.91.broadband3.iol.cz - stejné jako: jindraa)
Datum: 07. 11. 2005 12:13
Jindra se mi cpe do pocitace, ale asi to tak nejak bude. Co ? No, ale nakonec, take je to reseni, i kdyz ponekud krkolomne......ale reseni to je, Nakonec, posledni iMovie takto importuje i mpeg4 soubory, takze je to defakto stejny postup.Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: micker - uživatel již zaslal 1010 příspěvků (---.chello.upc.cz)
Datum: 07. 11. 2005 13:53
hm tak mam stejnej dotaz jak bufo, muzete mi nekdo nejakou vhodnou kameru doporucit? existuje nejaka s FW vstupem a vystupem do 20? to Everio G je teda dobra volba? ma ale zase jen USB .-/ nebo to uz je FW odepsanej uplne? achjo .-(
dik za nejaky info m Re: strih mpeg2
Datum: 07. 11. 2005 15:01
Ja uz asi dotazum lidi na tomto foru prestavam rozumet. Zda se mi, ze vse uz bylo receno, probrano, celkem jednodusse vysvetleno. Pokud nekdo ocekava odpoved typu "Kupte si presne tuto kameru, tento soft sezente zde (nejlepe zadarmo), pak vam bude vse 100% fungovat a budete moci vyuzit vsechny moznosti napr. iMovie", tak si bude jednak muset asi zaplatit konzultaci u nejakeho odbornika (J.P. ) a navic trosicku slevit z naroku (nemuzete chtit vyuzivat na jedne strane nejnovejsi technologie, ktere jsou dnes v plenkach a na strane druhe chtit spolehlivost a jednoduchost overenou casem...).
Takze bavime-li se o amaterskych kamerach, je zde nekolik moznosti: 1. DV kamera (dnes spise miniDV nez D8) + staci iMovie + overeno casem + cena + kompatibilita (pujcim si kazetu a stahnu/prehraju ji - nemam supe dupe novinku , pripadne jakakoliv jina (treba i MPEG2/4) s prevodnikem DV (tim by se dle meho mohla trochu eliminovat soucasna nedostupnost softu pro strih, u amaterskeho videa by asi prevod pres napr. S-VHS/DV prevodnik nemusel byt takovy problem. Pak muzete strihat s iMovie, nakonec poslete hotove DV zpet do kamery nebo vytvorite MPEG2/4 a vypalite CD/DVD. Dle meho stale v soucasnosti nejmene problemove, levne a nejaky casek to jeste vydrzi. 2. MPEG2/4 kamera bud na karty (coz mi vzhledem k velikosti a cene karet pripada dost snobske a az budou vetsi/levnejsi karty, tak je ta kamera zas nemusi nutne podporovat) nebo HD (to uz je zajimavejsi) Tady jsou dnes da se rici nasledujici moznosti 2a) Stahnete MPEG2/4, prevedete do DV a zpracujete jako u DV kamery pomoci iMovie. Pak prevedete zpet do MPEG2/4 a vypalite DVD/CD (nepredpokladam zpetne posilani na kartu/HD - proc take) + cena (na stzeni lze pouzit freeware) + jednoduche jako u DV + rychlost - stahnout z kamery lze vetsi rychlosti nez je doba videa, takze i pripadny prevod do DV (ktery je dost rychly) se "zaplati" - prevod ztratovy/ztratovy kodek, navic s odlisnymi algoritmy (chyby se budeou scitat/nasobit) - muzete mit technologii, ktera vysusti do slepe vetve behem par tydnu/mesicu... to same plati i pro 2b) a 2c) 2b) Stahnete MPEG2/4, pouzijete prilozene jednoduche strihatko, setrihate a vypalite na DVD. + levne + zachovate kvalitu kamery - nelze vyuzit napr. iMovie - DVD nebude optimalne vyuzito 2c) Stahnete MPEG2/4, prevedete do nejakeho bezztratoveho AUTORINGOVEHO kodeku (pripadne ztratoveho s vysokou kvalitou) - MPJEG, Apple Itermediate, SheerVideo... Sestrihate pomoci napr. FCP (nevim, zda by nestacil FCE). Vysledek vyexportujete do MPEG2/4 nebo cekoholiv jineho a vypalite na CD/DVD.. + zachovate kvalitu + muzete vyuzit profi strihadla + pri exportu na konci plne vyuzijete moznosti kodeku (vicepruchodova komprese) - nelze pouzit napr iMovie (pokud nemate stesti na kameru s formatem, ktery iMovie primo podporuje) - cena za FCP a spol. 3) muzete zkusit zkombinovat kategorie 1 a 2. Pouzijete analogovy vystup z kamery a pustite ho pres DV prevodnik do pocitace. Pro amaterske pouziti bude asi kvalita postacovat + cena + univerzalni (stjne prevedete video z TV, VHS...) - kvalita (otazka, co je pro koho dobre a co uz ne, ale pokud nekomu staci MPEG4 komprese pri nizkych datovych tocich, tak asi na kvalitu prilis nokouka) - nelze vyuzit timecode, ridit kameru ALe jestlize si chce clovek, ktery nic nevi o vyhodach/nevyhodach MPEG2/4 komprese, za kazdou cenu poridit kameru v tomhle formatu, tak uz asi svetu nerozumim... Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: juramac (---.91.broadband3.iol.cz - stejné jako: jindraa)
Datum: 07. 11. 2005 16:43
To JirSoft- za sebe dekuji za zcela vycerpavajici popis, muselo to dat praci V kazdem pripade, ja osobne zustavam u miniDV, alespon zatim. Nakonec, kameru potrebuji tak 3-4 x do roka a na praci s DV a zejmena s iMOvie a FCP jsem uz za ta leta docela zvykly... Co bude za par let . to nevi pri soucasne rychlosti vyvoje nikdo, ale doufam, jako mnozi jini, ze DV jeste nejaky cas vydrzi....Apropo, co bych videl jako naprosto idealni spojeni - format DV na HD v kamere bez pasku..........Preji hezky den. ![]() Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: micker - uživatel již zaslal 1010 příspěvků (---.bluetone.cz)
Datum: 01. 12. 2005 12:45
pro JirSoft:
za sebe dekuju taky, odpoved me urcite neco napovedela a pomohla, priznavam ale ze opravdu tomuto tematu zatim nerozumim vubec, skoleni od JP bych urcite rad, ale bohuzel JP je v praze a ja b brne. a dokud jsem opravdu zatim clovek co vubec nerozumi formatum a ostatnim vecem, bylo by to mareni casu obou, chci do toho trosku proniknout narazit na problemy a potom muzu nekam jet a na neco se ptat, bohuzel to je pro me spise oblast zajmu nez prace tak toho casu na to neni tolik, dekuji vsem co straci cas s odpovedi ktera k necemu je. m Re: strih mpeg2
Datum: 04. 12. 2005 21:47
to JirSoft 7.11. 15:01
- ne, nejedná se pouze o "I" framy. Nevím už jak to víc vysvětlit, takže pouze zopakuji: střih mpeg "na frame" (bez rekomprese) je možný "ostrým střihem" (žádné prolínačky) s tím, že se rekompresují pouze místa střihu. NApř. CAnopus Let's Edit to přesně takhle dělá. Jinak pokud někdo váhá s koupí kamery, tak rada je jasná - miniDV od 24k (např. HC90, MVX45i,GS-250 či 400, MVX3i..) To ale samozřejmě na výše uvedeném nic nemění. Takže: miniDV - určitě .Re: strih mpeg2
Datum: 05. 12. 2005 11:03
2Pavel_rrr:
Jasně, že pokud mluvíme o nějaké rekomprimaci, tak lze střihat vše... Akorát MPEG2 je právě nešikovný v tom, že musíte dojet zpět až k nějakému I- nebo P-framu a v místě střihu vložit pokud možno I-frame. A jednoduchá střihátka střihají jen na GOP (v lepším případě změní alespoň případný B-frame na P-frame před místem střihu). O Canopusu nevím, netušil jsem ani, že dělá nějaké MPEG střihátko pro Mac. A jen pro informaci, pokud je GOP dlouhý např. cca 1 sec (což není nic neobvyklého) a dělám ostré střihy po 3-4 sec (což třeba já pro zprávy dělám), tak kvůli MPEG2 kompresi musíte překódovat skoro 50% celého videa... A to už se vyplatí! Re: strih mpeg2
Datum: 11. 12. 2005 22:27
Tak ještě odpovím .
- mpeg2 používají pouze NEPROFESIONALNI videokamery, takže "zprávy" sem netahejte .
Většina těchto "levných spotřebních kamer" využívá mpeg2 z finančních důvodů - tedy snaží se "snížit výrobní náklady" (a tím i cenu). Navíc je ve hře brzký přechod "spotřebitelských videozápisníků" na paměťové karty.. Zpravodajství je především "aktuální", technická kvalita je zde ZCELA druhořadá - často vidíte převzaté amatérské záběry či VHS záznamy a garantuju vám, že pokud bude na HDV či DVD kameře natočené "něco zajímavého", tak to ustřiháte i kdybyste to měl přepočítat dvakrát celé - a to osobně ) .
Nic ve zlém - ale demagogie je demagogie... Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: barak (---.84-47-20.t-com.sk)
Datum: 07. 01. 2007 17:13
Mam JVC MG505. Ta dela na HDD a v MPEG2. SRIHAM V dodavanem SW Czberlink. A vsechne je OK.
Moc pisete a nic jste nevyskouseli. Barak Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: J.P. (---.customers.t-mobile.cz)
Datum: 10. 01. 2007 14:30
barak: gratuluji. všiměte si jen, že tato diskuze začala někdy v roce 2005. Aktuálně je tolik novinek v oblasti zpracování videa, takže ta vaše je pouze jednou z nich. iMovie HD - QiuckTime Player - iWeb
Vloženo uživatelem: vena - uživatel již zaslal 21 příspěvků (---.hers.adsl.virgin.net)
Datum: 11. 01. 2007 12:55
Ahoj.
V iMovie HD sem vytvorila klip, Dale sem pokracovala: share-QuickTime player-compress movie-Email. Email kvuli velikosti, aby se to na strance co nejrychleji nacitalo. Delalo to 8.0 MB. A pak sem ten vytvoreny klip stahla na iWeb. Pri spusteni je ale klip spatne kvality. Sem amater. Muzete mi prosim poradit co s tim? Lena Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: J.P. (---.connection.cz)
Datum: 11. 01. 2007 18:54
micker píše: za sebe dekuju taky, odpoved me urcite neco napovedela a pomohla, priznavam ale ze opravdu tomuto tematu zatim nerozumim vubec, skoleni od JP bych urcite rad, ale bohuzel JP je v praze a ja b brne.
micker: momentálně pro vás nemůžu udělat víc, než toto: http://tinyurl.com/ycezut zkuste se tam rozhlédnout, třeba najdete spoustu dalších odpovědí na své otázky. Možná že do budoucnosti se to ještě zlepší. Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: Pouk (---.fastnet.cz)
Datum: 30. 01. 2007 16:29
Nechci zakládat nové vlákno, tak položím dotaz zde (vlastně to sem patří).
V FCP mám naimportované mpeg2 klipy ze Sony HDD kamery, ale při vložení do Timeline mi chybí zvukové stopy. Ani ve Wievru ani v Canvasu mi zvuk nejde. Přitom při přehrávání mimo FCP zvuk (samozřejmě) funguje. Poradíte mi prosím co mám ve FCP nastavené chybně? Díky Robert Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: ert - uživatel již zaslal 1107 příspěvků (---.unet.cz)
Datum: 16. 09. 2007 20:24
MPEG 2 umí stříhat i iMovie 06,ale s MPEG doplňkem od Apple a dyž MPEG demuxnete vložíte jen VIDEo a zvuk v AC3 do kontejneru MOV ------------------------------- MAC mini Intel Core Duo 1,83, 2GB RAM, 298GB HDD, MAC OS 10.6.4 Irbis gumová podsvícená klávesnice + tablet iPod shuffle 2G krásně modrý(leden2007) iPhone3G bílý ICQ: 211519203 Skype: erticek Admin diskuzí Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: adam1 (---.228.239.85.adsl.netway.cz)
Datum: 08. 04. 2011 18:58
2 ert:
v cem to muzu - video (mpeg) a zvuk (ac3) - vlozit do .mov? Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: ert - uživatel již zaslal 1107 příspěvků (Moderátor)
Datum: 08. 04. 2011 21:14
Bud MPEGSTREAMCLIP či Quicktime pro Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: adam1 (---.228.239.85.adsl.netway.cz)
Datum: 08. 04. 2011 22:05
pri te operaci se to video prekodovava? jako "export" do .mov? Re: strih mpeg2
Vloženo uživatelem: ert - uživatel již zaslal 1107 příspěvků (10.231.32.---)
Datum: 08. 04. 2011 22:48
Musel ch zkusit, ale vzal bych to přes export video a pak export audio. Spojit v qtp a uložit do mov. Bez kódování - funkce vložit a upravit na velikost filmu. -- MAC mini Core2Duo2,26 GHz 4GB RAM, 499GB HD, MAC OS 10.6.4 Irbis gumová podsvícená klávesnice + tablet iPhone3GS černý 29GB iPad 59GB 3G Příspěvek zaslán emailem Toto fórum je provozováno také jako emailová konference s e-mailovou adresou fcp [a] mujmac.cz. |